Laser

Laser behandling er ved at være noget som de fleste danskere gradvist kender mere og mere til. Laser behandling bruges oftest til permanent hårfjerning, pigmentforandringer, behandling af karsprængninger, Rocecea, fjernelse af tatoveringer, fine og dybere rynkereduktion m.m.

Der findes flere forskellige laser typer, men groft kan de inddeles i to grupper:

  1. Non-ablative laser (IPL laser, YAG laser)

  2. Ablative laser (CO2 laser, Pixel laser)


Non-ablative laser
fjerner ikke det øverste hudlag, men bearbejder læderhuden for at stimulere produktion af nyt kollagen. De er derfor mindre effektive end de øvrige behandlinger men har langt færre bivirkninger og risici.

Akne, Akne-ar, fine rynker, karudvidelser, rødme, pigmentforandringer, fregner, leverpletter, rosacea og strækmærker er nogle af de tilstande, som en hudbehandling med laser kan rette op på. Generelt kan man sige, at huden fornys og får et yngre og mere glat udseende.

Der findes flere forskellige laser- og IPL-maskiner på markedet. Fabrikanterne påstår hver især, at deres udstyr er det bedste, og hver klinik vil foretrækker typisk en bestemt maskine til laserbehandling.

Bivirkninger
Under behandlingen opleves en let til stærk smerte ved hvert lysskud. Efter behandlingen vil huden i nogle tilfælde rødme og slå ud. Dette går dog hurtigt over. Efter behandlingen vil man føle sig solbrændt. Dette forsvinder typisk efter en times tid. Nogle vil opleve kløe.

Huden vil i nogle tilfælde være rødlig eller bronzefarvet de næste 5-7 dage. Der kan forekomme minimale hævelser, som aftager i løbet af 2-3 dage.

En ablativ hudlaser fjerner det øverste hudlag og opvarmer den underliggende læderhud. Derved dannes en ny og glattere hud. Ablativ laserbehandling er mere effektiv end non-ablativ, men bivirkninger og risici er langt større. En ablativ hudlaser kan benyttes til at fjerne eller bedre mange uønskede hudtilstande. Rynker, akne-ar, blodsprængninger, karudvidelser, rødme, pigmentforandringer, fregner, leverpletter, rosacea og strækmærker er nogle af de tilstande, som en laserbehandling med ablativ hudlaser kan rette op på.

Den ideelle kandidat til behandlingen har lys, ufedtet og sund hud. Personer med mørk hud, olivenhud eller sort hud har øget risiko for udvikling af pigmentforandringer.

Personer, der har taget Accutan inden for de sidste 12-18, har tendens til at udvikle keloid-agtigt arvæv, eller som har en hudinfektion, bør ikke modtage behandlingen.

Proceduren
Målet med ablativ laserbehandlinger er at fjerne det øverste slidte lag af overhuden (epidermis), og derefter foretage en mild opvarmning af læderhuden (dermis), så bindevævet bliver stimuleret til at genopbygge nye, faste, elastiske fibre.

Efter behandlingen dannes en ny ung hud med en ny frisk overflade og en ny, tykkere og mere stram dermis.

Bivirkninger
Hævelser fra 3 dage til 3 uger, ubehag, kløen, små hvide knopper i huden (milier), måske opblussen i akne (bumser) og pigmentskjolder.  Rødme kan vare fra 1-4 måneder.

Risiko for komplikationer
Der er risiko for forbrændinger og skade af huden forårsaget af laserens opvarmning. Risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.

Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før. Der er endvidere også fare for abnorme forandringer i hudfarven samt dannelse af uhensigtsmæssigt arvæv.