Rynkebehandling

De fleste af os ønsker at vedligeholde og bevare huden så ung og glat som muligt. Mange har forsøgt alverdens cremer og hudbehandlinger uden de store forandringer. De mange tilbud skaber ofte forvirring og spørgsmål.

Nedenfor vil vi forsøge at bringe viden og forståelse om huden og de rynkebehandlinger der tilbydes i dag.

Hvorfor får man rynker når man bliver ældre?
Når man er rundet 25 begynder vores krop allerede at skrue ned for produktionen af kollagene hudfibre. Kollagen er en slags protein som holder vores hud elastisk og smidig.(75%  af dermis består kollagen samt elastiske fibre). Det indeholder vand som aftager med alderen og får vores hud til at se mere tør og rynket ud. Tør hud og store porer er et signal om at huden er begyndt at vise ældningstegn.

Hvad kan du selv gøre?

  • Undgå soldyrkning, rygning og alkohol

  • Få en god nattesøvn(timer nok)

  • Dyrk mere motion

Plej huden korrekt, undgå for meget make-up. Rens ikke huden alt for ofte.
Mad med lav PH værdi  øger risikoen for tidlig ældning af huden.  Spis mere frugt grønt.

Hvornår skal man starte forebyggende behandling ?
Når man fylder 30 år, begynder der hos de fleste at dukke små fine rynker op omkring øjnene og lidt i panden. På dette tidspunkt er det allerede en god ide at tænke på forebyggelse af rynker. Mange er af den mening, at rynkebehandling kan vente til man har fået dybe rynker. Altså til man mindst er fyldt 50 år. På det tidspunkt er det bare sværere, og kræver flere behandlinger. Ligesom sygdom, er rynkebehandling også lettere at forebygge på et tidligt stadie. Man kan forebygge fine rynker med fugtgivende cremer, tilførsel af kollagen (tabletter), radiofrekvensbehandling-RF, og milde laserbehandlinger.

Hvor mange former for rynkebehandling findes der?
Der tilbydes rigtig mange forskellige behandlinger som alle lover at reducere rynker. Man kan groft inddele behandlingerne i to lejre: De som plejer, renser, og tilfører huden fugt! Og dem som tilbyder kosmetiske behandlinger herunder medicinske injektioner, Fillers, kollagen, kirurgi, laser mv.

Frugtsyre (AHA)
Er en gammeldags rynkebehandling med kemisk creme. Frugtsyre ætser lokalt hudens øverste lag og skræller nærmest huden af så der igen dannes nye kollagene hudfibre. Ulempen med frugtsyre er, at det er svært at kontrollere hvor dybt ned i huden behandlingen skal gå. Der er høj risiko for ar, hyper-pigmentering, og infektion. hvis cremen tilføres for sparsomt går det ikke dybt nok ned i huden til at opnå en virkning.

Medicinske injektioner og Fillers
Begge behandlinger giver et hurtigt resultat. Men effekten er forholdsvis kort og skal gentages. Medicinske injektioner lammer nerver til dele af ansigtet. Fillers fylder for en tid rynken ud. De har ikke nogen påvirkning af hudens kvalitet. Påvirker f.eks. ikke store porer, grov hud, ar eller acne-ar.

Laser behandling
Laserbehandling dækker over flere forskellige laser typer. Fra de milde IPL lasere til de kraftige CO2 lasere.

Ipl laser
Er en mild laser som bruges til skin rejuvenation, karsprængninger og pigment. Gør huden friskere at se på og lidt stærkere. Kan ikke fjerne rynker og store porer.

YAG laser
Yag laser kan gå meget dybere end den overfladiske IPL og er lidt kraftigere. Den fjerner store porer og fine rynker. Den kan ikke klare dybe rynker. Den forebygger rynker generelt.

Laser Pixel / Fraxel
Er en “peeling-laser” og meget kraftig i forhold til IPL og YAG laser. Er mindst lige så effektiv som CO2 laser, men med en langt kortere “downtime” (helingsperiode) Det skyldes at den sender tynde laser stråler punktvis ned gennem huden. (deraf navnet pixel) Der er stort set ingen risiko for ar eller hyperpigmentering. Den fjerner dybe rynker, fine rynker, ar og acnear samt store porer. Resultatet er mindst ligeså godt som Co2 laser til folk under 60 år (ca.)

CO2 Laser
Er den kraftigste laser som brænder i hele hudområder. Meget effektiv dog med høj risiko for hyperpigmentering. Den går lidt dybere end Pixel laser og er meget kraftigere. Er ikke god til følsom og mørk hud. Er bedst til meget dybe rynker hos personer over 60. (ca.)
Der er lang downtime. (helingsperiode)

Radiofrekvenser RF
Er ligesom laser populær i lande som USA, Kina, Korea og Japan. Nu er RF også ved at være kendt i skandinavien. RF går uden at skade overhuden ned i underhuden (dermis) og opvarmer det kollagene væv til 50-55 grader. Hudoverfladen holdes på 39-43 grader. Når underhudens proteiner er 50 grader, trækker de sig traumatisk sammen og der skabes grundlag for en kontrolleret celleheling. Fibrioplastceller producerer nu nye og mere elastiske kollagene fibre.

RF er effektive til at opstramme hud og til at “forbrænde” fedt! Det er den eneste teknologi som opstrammer kroppens hud og væv. RF er gode til at fjerne fine rynker og linjer, især til personer under 40 år.

Radiofrekvenser (RF) iPixel
RF iPixel er radiofrekvenser med den nye microplasma teknologi. Microplasma teknologien skaber termisk opvarmede kanaler (deraf navnet Pixel) som kontrolleret går dybt ned i dermis. (underhuden) Hermed nedbrydes, og genopbygges nu nye kollagene fibre. Der skabes en biologisk dressing på hudens overflade som efter endt helingsperiode efterlader huden uden ar eller hyperpigmentering. RF iPixel opnår samme gode resultater som CO2 laser men uden risiko for ar, hyperpigmentering eller pigmentforandringer. Fordelen ved iPixel er også den markant hurtigere helingsperiode som visuelt ikke er så markant.

RF er effektiv til behandling af ar, strækmærker, rynker, dybe rynker, og acnear.
Modsat laser, kan RF iPixel behandle huden uden hensyn til årstiden og hudfarve.

Mekanisk Peeling
Er en lidt ældre metode som efterhånden står i skyggen af laser og Radiofrekvenser RF behandlinger. Der findes forskellige typer som f.eks. “Dermaroller” som går ud på at pille/skrælle hudens overflade. Det er en voldsom behandling som ikke går i dybden til hudens dermis lag. Dermed opnår man kun en overfladisk behandling med risiko for infektion og ar.

Foruden de ovennævnte behandlinger tilbydes der forskellige behandlinger med elektriske apparater og vacum-behandling i ansigtet. Ens for dem alle er den meget overfladiske påvirkning. Ansigtsmuskulaturen og blodcirkulationen stimuleres. Effekten er minimal og kortvarig. Der produceres ikke nok termisk effekt i underhuden til at opnå nogen særlig effekt.

Oxigen/ilt behandlinger har ingen effekt på hudens rynker, da der ikke foregår nogen form for termisk opvarmning. Ilt kan ikke optages via huden og ind i cellerne. Kun via blod/lunge optagelse.